wierzchołki w wielokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
wierzchołki w wielokącie
W wielokącie foremnym K losujemy dwa spośród jego wierzchołków. Prawdopodobieństwo tego, że łączący je odcinek nie jest bokiem wielokąta K jest równe \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Jaki to wielokąt?
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
wierzchołki w wielokącie
K jest n-kątem. Losujemy jeden. Pozostałych jest n-1, z czego 2 utworzą bok.
\(\displaystyle{ \frac{n-3}{n-1}=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n-3}{n-1}=\frac{2}{3}}\)