Mam pytanie:
Dla opisania problemu posłużę sie przykładem (wymyślonym przeze mnie).. załóżmy ze gramy w pokera.. dostaliśmy 2 karty.. 2 asy.. zaraz dostaniemy kolejne 3 karty..
i nasuwa sie pytanie:
jakie jest prawdopodobieństwo, ze w tych 3 kartach, które zaraz dostaniemy będzie 1 lub więcej asów.. (oczywiście kolejność nie ma znaczenia).
i drugie pytanie.. jak zmienia sie prawdopodobieństwo otrzymania jednego lub 2 asów.. gdybyśmy otrzymali oprócz tych 3 kart jeszcze jedna.. i później jeszcze jedna..
tak wiec pytanie jest o 3 prawdopodobieństwa... z 5 kartami na reku, 6 i 7
Proszę tez o podpowiedz, jak policzyć to zadanie.. najlepiej za pomocą kombinatoryki... Tak żeby nie musieć do obliczeń stosować kalkulatora
pozdrawiam
"zagwostka matematyczna.." wiele mówi o treści... Kasia
Poker - 2 karty, a wśród trzech następnych jakiś as.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Poker - 2 karty, a wśród trzech następnych jakiś as.
Rozpatrz zdarzenie przeciwne, czyli, że nie dostaniesz asa (kombinacje). W razie problemów, napisz, gdzie konkretnie się zacinasz, ewentualnie przedstaw swoje wyniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 2 razy
Poker - 2 karty, a wśród trzech następnych jakiś as.
problem w tym ze nie wiem jak to tknac.. i liczylem, ze ktos poprostu powie mi jak to rozwiazac.. zeby podobne problemy moc rozwiazywac analogicznie..
tak wiec czekam na pomoc..
tak wiec czekam na pomoc..
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Poker - 2 karty, a wśród trzech następnych jakiś as.
Zrobię z dołożeniem trzech kart - pozostałe podobnie.
Szansa, że nie dostaniesz asa: \(\displaystyle{ P(A')=\frac{C^2_{48}}{C^2_{50}}}\).
Szansa, że dostaniesz co najmniej jednego asa: \(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{C^2_{48}}{C^2_{50}}}\).
Dostaniesz dwa asy: \(\displaystyle{ \frac{1}{C^2_{50}}}\).
Dostaniesz jednego asa: \(\displaystyle{ \frac{C^1_2\cdot C^1_{48}}{C^2_{50}}}\)
Jasne skąd co się wzięło?
Szansa, że nie dostaniesz asa: \(\displaystyle{ P(A')=\frac{C^2_{48}}{C^2_{50}}}\).
Szansa, że dostaniesz co najmniej jednego asa: \(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{C^2_{48}}{C^2_{50}}}\).
Dostaniesz dwa asy: \(\displaystyle{ \frac{1}{C^2_{50}}}\).
Dostaniesz jednego asa: \(\displaystyle{ \frac{C^1_2\cdot C^1_{48}}{C^2_{50}}}\)
Jasne skąd co się wzięło?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 2 razy
Poker - 2 karty, a wśród trzech następnych jakiś as.
ok.. juz rozumiem
dziekuje.. z tym ze chyba zrobilas ze dostaje 2 a nie 3 karty
ale rozumiem zasade dziekuje
dziekuje.. z tym ze chyba zrobilas ze dostaje 2 a nie 3 karty
ale rozumiem zasade dziekuje