Z urny zawierającej sześć kul białych i cztery kule czarne losujemy kolejno bez zwracania trzy kule. Następnie rzucamy monetą tyle razy, ile jest kul białych wśród trzech wylosowanych. Obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz orła.
Temat "Prawdopodobieństwo" faktycznie wiele mówi w tym dziale.
Kasia
Urna - sześć kul białych, cztery czarne - losujemy trzy.
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
Urna - sześć kul białych, cztery czarne - losujemy trzy.
hmm dziwne zadanie, jak chce się obliczyć normalnie to p(a) jest wieksze od 1... mysle ze lepiej rozwiazac to metodą kombinacji.. więc jak wylosujemy 3 białe to kombinacji jest-
\(\displaystyle{ \frac{6!}{3!} =120}\)
później mamy 3 rzuty monetą czyli 8 kombinacji z czego 7 jest sprzyjających
\(\displaystyle{ 120* \frac{8}{ \frac{8}{7} } =840}\)
jezeli wyjmiemy 2 kule białe
\(\displaystyle{ {6 \choose 2} *2*4=120}\)
\(\displaystyle{ 120*4*3:4 =360}\)
i jak wyjmiemy 1 kule białą..
\(\displaystyle{ 6* {4 \choose 2} *2=36
36*2*1:2=36}\)
wszystkie mozliwosci=720(kombinacja bez powtorzen)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{120+360+36}{720} =71 }\)mam nadzieje że zrobiłem je dobrze
\(\displaystyle{ \frac{6!}{3!} =120}\)
później mamy 3 rzuty monetą czyli 8 kombinacji z czego 7 jest sprzyjających
\(\displaystyle{ 120* \frac{8}{ \frac{8}{7} } =840}\)
jezeli wyjmiemy 2 kule białe
\(\displaystyle{ {6 \choose 2} *2*4=120}\)
\(\displaystyle{ 120*4*3:4 =360}\)
i jak wyjmiemy 1 kule białą..
\(\displaystyle{ 6* {4 \choose 2} *2=36
36*2*1:2=36}\)
wszystkie mozliwosci=720(kombinacja bez powtorzen)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{120+360+36}{720} =71 }\)mam nadzieje że zrobiłem je dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Urna - sześć kul białych, cztery czarne - losujemy trzy.
Jednak po drodze popełniasz błędy, "...losujemy kolejno bez zwracania..."
Według mnie rozwiązanie powinno wyglądać:
Prawdopodobieństwo wylosowania 1 kuli, 2 i 3 kul białych jest odpowiednio równe \(\displaystyle{ \frac{6 4 3 3}{720}}\), \(\displaystyle{ \frac{6 5 4 3}{720}}\) i \(\displaystyle{ \frac{6 5 4}{720}}\)
Zatem szukane prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ 1-\big( \frac{6 4 3 3}{720}\cdot\frac{1}{2}+\frac{6 5 4 3}{720}\cdot \frac{1}{2^2}+\frac{6 5 4}{720} \frac{1}{2^3}\big)}\)
Prosiłbym o sprawdzenie, gdyż podobno moje rozwiązanie jest błędne.
Według mnie rozwiązanie powinno wyglądać:
Prawdopodobieństwo wylosowania 1 kuli, 2 i 3 kul białych jest odpowiednio równe \(\displaystyle{ \frac{6 4 3 3}{720}}\), \(\displaystyle{ \frac{6 5 4 3}{720}}\) i \(\displaystyle{ \frac{6 5 4}{720}}\)
Zatem szukane prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ 1-\big( \frac{6 4 3 3}{720}\cdot\frac{1}{2}+\frac{6 5 4 3}{720}\cdot \frac{1}{2^2}+\frac{6 5 4}{720} \frac{1}{2^3}\big)}\)
Prosiłbym o sprawdzenie, gdyż podobno moje rozwiązanie jest błędne.
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
Urna - sześć kul białych, cztery czarne - losujemy trzy.
ślimak, tobie wychodzi dokładnie 70,4166666666667% więc b.blisko byłem, może byś mi wzkazał dokładnie gdzie popełniłem błąd ja jakoś nie mogę go dostrzec :/
[ Dodano: 4 Kwietnia 2008, 20:16 ]
a może tak-
\(\displaystyle{ p(a)= \frac{6*5*4*7}{10*9*8*8} + \frac{6*5*1*3}{10*9*2*4}*3 + \frac{6*4*3*1}{10*9*8*2}*3 =0,6708(3)}\)
to *3 wzieło się tam z tego względu że możemy wylosowac w 3 rozne sposoby-
CBB
BCB
BBC
co samo jak losujemy 1 kulę białą (B-kula biała, C-kula czarna)
[ Dodano: 4 Kwietnia 2008, 20:16 ]
a może tak-
\(\displaystyle{ p(a)= \frac{6*5*4*7}{10*9*8*8} + \frac{6*5*1*3}{10*9*2*4}*3 + \frac{6*4*3*1}{10*9*8*2}*3 =0,6708(3)}\)
to *3 wzieło się tam z tego względu że możemy wylosowac w 3 rozne sposoby-
CBB
BCB
BBC
co samo jak losujemy 1 kulę białą (B-kula biała, C-kula czarna)
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Urna - sześć kul białych, cztery czarne - losujemy trzy.
Ostatecznie poprawny jest ostatni wynik.
Oznaczmy przez:
\(\displaystyle{ P_0,\ P_1,\ P_2,\ P_3}\) odpowiednio prawdopodobieństwa zdarzeń "wylosowano 0/1/2/3 białe kule", wtedy:
\(\displaystyle{ P_0=\frac{ {6 \choose 0} {4 \choose 3}}{ {10 \choose 3}}=\frac{4}{120}\\
P_1=\frac{ {6 \choose 1} {4 \choose 2}}{ {10 \choose 3}}=\frac{36}{120}\\
P_2=\frac{ {6 \choose 2} {4 \choose 1}}{ {10 \choose 3}}=\frac{60}{120}\\
P_3=\frac{ {6 \choose 3} {4 \choose 0}}{ {10 \choose 3}}=\frac{20}{120}}\)
Niech teraz \(\displaystyle{ P(O)}\) oznacza p-stwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła. Wtedy \(\displaystyle{ P(O)=1-P(O')}\), gdzie \(\displaystyle{ O'}\) jest zdarzeniem, że nie wyrzucono żadnego orła.
\(\displaystyle{ P(O')=1 P_0+\frac{1}{2} P_1+\frac{1}{4} P_2+\frac{1}{8} P_3=\frac{79}{240}}\)
Stąd \(\displaystyle{ P(O)=1-P(O')=\frac{161}{240}}\)
Oznaczmy przez:
\(\displaystyle{ P_0,\ P_1,\ P_2,\ P_3}\) odpowiednio prawdopodobieństwa zdarzeń "wylosowano 0/1/2/3 białe kule", wtedy:
\(\displaystyle{ P_0=\frac{ {6 \choose 0} {4 \choose 3}}{ {10 \choose 3}}=\frac{4}{120}\\
P_1=\frac{ {6 \choose 1} {4 \choose 2}}{ {10 \choose 3}}=\frac{36}{120}\\
P_2=\frac{ {6 \choose 2} {4 \choose 1}}{ {10 \choose 3}}=\frac{60}{120}\\
P_3=\frac{ {6 \choose 3} {4 \choose 0}}{ {10 \choose 3}}=\frac{20}{120}}\)
Niech teraz \(\displaystyle{ P(O)}\) oznacza p-stwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła. Wtedy \(\displaystyle{ P(O)=1-P(O')}\), gdzie \(\displaystyle{ O'}\) jest zdarzeniem, że nie wyrzucono żadnego orła.
\(\displaystyle{ P(O')=1 P_0+\frac{1}{2} P_1+\frac{1}{4} P_2+\frac{1}{8} P_3=\frac{79}{240}}\)
Stąd \(\displaystyle{ P(O)=1-P(O')=\frac{161}{240}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Urna - sześć kul białych, cztery czarne - losujemy trzy.
ok, jeszcze mam jedno pytanko
dlaczego ze zdania ...losujemy kolejno bez zwracania... wynika że kolejność losowania nie ma znaczenia, czyli interesują nas tylko zbiory?
dlaczego ze zdania ...losujemy kolejno bez zwracania... wynika że kolejność losowania nie ma znaczenia, czyli interesują nas tylko zbiory?
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Urna - sześć kul białych, cztery czarne - losujemy trzy.
To nie wynika ze zdania "(...) losujemy kolejno bez zwracania" ale z tego, że kule są nierozróżnialne.