hej wam, czy ktoś z was mógłby mi pomóc dojść do rozwiązania:) już troszkę czasu nie miałem do czynienia z matematyką i prawdopodobieństwem i rozwiązanie tych dwóch zadań przerasta moje zdolności..
1. rzucamy sześć razy jedną kostką do gry, oblicz jakie jest prawdopodobieństwo że co najmniej jeden raz wypadnie 1.
2. rzucamy jeden raz sześcioma kostkami do gry, oblicz jakie jest prawdopodobieństwo że co najmniej na jednej kostce wypadnie 1.
rzut jedną kostką 6 razy, rzut 6 kostkami naraz..
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
rzut jedną kostką 6 razy, rzut 6 kostkami naraz..
1.
prawdopodobieństwo, że ani raz nie wypadnie 1 wynosi \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right)^6}\), zatem 1 wypadnie conajmniej raz z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1-\left( \frac{5}{6} \right)^6}\).
2.=1.
prawdopodobieństwo, że ani raz nie wypadnie 1 wynosi \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right)^6}\), zatem 1 wypadnie conajmniej raz z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1-\left( \frac{5}{6} \right)^6}\).
2.=1.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 kwie 2008, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
rzut jedną kostką 6 razy, rzut 6 kostkami naraz..
Nie ma różnicy czy rzucamy sześcioma kościami na raz czy sześć razy przerzucamy tą samą kość - pod warunkiem, że kości są identyczne.