rzut monetą- zadanie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sigma89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 17:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dolny śląsk

rzut monetą- zadanie

Post autor: sigma89 »

Ania, Beata i Celina dostały jeden bilet do kina.Postanowiły rzucać kolejno monety. Wygra ta, która pierwsza wyrzuci orła.
a)która z nich ma największą szansę wygrać bilet?Uzasadnij odpowiedź.
b)zaproponuj inne losowanie, które dawałoby każdej z dziewcząt równe szanse wygrania.

Myślę, że pierwsza z dziewcząt ma największe szanse wygrania, bo rzucaja po kolei..ale nie wiem jak to uzasadnić "matematycznie".
viceer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

rzut monetą- zadanie

Post autor: viceer »

a) największe szanse ma pierwsza dziewczyna \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), druga ma szanse \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), a trzecia \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)

b) niech wszystkie rzucają monetą ma raz i ta która nie wyrzuci orła odpada z kolejnych tur rzutów
ODPOWIEDZ