rzuty 3 kostkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jojo04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk

rzuty 3 kostkami

Post autor: jojo04 »

Witam mam takie zadanie:
Rzucamy 3 kostkami do gry (6 pól mają kostki). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: na każdej kostce wypadła inna liczba oczek
viceer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

rzuty 3 kostkami

Post autor: viceer »

moc przestrzeni zdarzeń elementarnych \(\displaystyle{ \Omega=6*6*6=216}\)
moc zbioru zdarzeń sprzyjających \(\displaystyle{ A=6*5*4=120}\)

// na jednej kostce może wypaść dowolna liczba, na drugiej 6-1 liczb, a na trzeciej n-2 liczb

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{A}{\Omega}=\frac{120}{216}=\frac{15}{27}}\)
ODPOWIEDZ