Rozważmy rzut dwiema kostkami do gry. Opisz zbiór zdarzeń elementarnych dla tego doświadczenia. Obliczyć prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia, że:
1)
A-suma wyrzuconych oczek na obu kostkach wynosi 5
B-suma oczek na obu kostkach jest nie większa niż 8
2)
A-iloczyn wyrzuconych oczek na obu kostkach wynosi 8
B-suma wyrzuconych oczek na obu kostkach jest nie większa niż iloczyn.
Rzut kostkami do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Rzut kostkami do gry
Dla przykładu: "A-suma wyrzuconych oczek na obu kostkach wynosi 5"
Zdarzenia sprzyjające: Wszystkich zdarzeń: 36 (chyba dasz radę wypisać?); sprzyjających: (1,4), (2,3), (3,2), (4,1) - 4. \(\displaystyle{ P=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}}\)
Pozostałe podobnie.
Zdarzenia sprzyjające: Wszystkich zdarzeń: 36 (chyba dasz radę wypisać?); sprzyjających: (1,4), (2,3), (3,2), (4,1) - 4. \(\displaystyle{ P=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}}\)
Pozostałe podobnie.