Hej mam problem, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże:
W urnie są 3 kule w tym n białych, Wyjęto dwie kule i włożono do drugiej urny, początkowo pustej. Z drugiej urny wyjęto jedna kulę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania z drugiej urny kuli białej.
Dwie urny z kulami
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 13:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 kwie 2008, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Dwie urny z kulami
dla n=0 \(\displaystyle{ P(A)=0}\) //wiadomo - jeśli nie ma kul to nie można ich wyciągnąć
dla n=1 \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{3}}\) // ponieważ, prawdopodobieństwo wybrania wśród 2 kul z 3 jednej białej (przy tylko 1 białej) to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) razy prawdopodobieństwo wybrania białej kuli z 2 czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
dla n=2 \(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{3}}\) // ponieważ, prawdopodobieństwo wybrania wśród 2 kul z 3 jednej białej (przy 2 białych) to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) razy prawdopodobieństwo wybrania białej kuli z 2 czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) plus prawdopodobieństwo wybrania wśród 2 kul z 3 dwóch białych (przy 2 białych) \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
dla n=3 \(\displaystyle{ P(A)=1}\) //jak są same białe kule to nie można wybrać innej
dla n=1 \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{3}}\) // ponieważ, prawdopodobieństwo wybrania wśród 2 kul z 3 jednej białej (przy tylko 1 białej) to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) razy prawdopodobieństwo wybrania białej kuli z 2 czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
dla n=2 \(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{3}}\) // ponieważ, prawdopodobieństwo wybrania wśród 2 kul z 3 jednej białej (przy 2 białych) to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) razy prawdopodobieństwo wybrania białej kuli z 2 czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) plus prawdopodobieństwo wybrania wśród 2 kul z 3 dwóch białych (przy 2 białych) \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
dla n=3 \(\displaystyle{ P(A)=1}\) //jak są same białe kule to nie można wybrać innej
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 13:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz