wybieramy spośród zbioru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wasik12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 13 mar 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: www

wybieramy spośród zbioru

Post autor: wasik12 »

spośród liczb {-10, -8, -6, -4, -2, 0, 1, 3, 5, 7, 9, 11 } losujemy dwie rówżne liczby x i y, a następnie tworzymy iloczyn xy. Oblicz prawdopodobienstwo, zdarzeń:
a) iloczyn xy jest liczbą niedodatnią
b) iloczyn xy jest liczbą większą od 60
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

wybieramy spośród zbioru

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {12 \choose 2} \\ \\ \overline{\overline{A}}= {6 \choose 1} {6 \choose 1} \\ \\ B=\lbrace \lbrace7;9\rbrace, \lbrace7;11\rbrace, \lbrace9;11\rbrace, \lbrace-6;-10\rbrace, \lbrace-8;-10\rbrace ,\rbrace, \\ \overline{\overline{A}}=5}\)
a prawdopodobieństwa to już łatwo...
ODPOWIEDZ