Sześć rzutów monetą - identyczne liczby orłów.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2008, o 19:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Sześć rzutów monetą - identyczne liczby orłów.

Post autor: »

Każdy z dwóch chłopców wykonuje serie 6rzutow moneta. Oblicz prawdopodobieństwo, że obaj uzyskają tyle samo orłów.

Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie

[ Dodano: 30 Marca 2008, 17:39 ]
Można tu wykorzystać schemat Bernoulliego?
n=6
p=1/2
1-p=1/2

ale ile wynosi k-liczba sukcesów?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, o 19:02 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Sześć rzutów monetą - identyczne liczby orłów.

Post autor: *Kasia »

Metoda trochę na około, ale nie mam pomysłu na szybszą.
Rozpatrujesz siedem przypadków: 0, 1, ..., 6 orłów wyrzuconych przez pierwszego chłopaka. Ze schematu obliczasz szanse na każde z tych zdarzeń.
Później w każdym punkcie liczysz prawdopodobieństwo, że drugi chłopak wyrzuci tyle samo orłów. Mnożysz prawdopodobieństwa otrzymane w jednym podpunkcie i sumujesz.
ODPOWIEDZ