4-krotny rzut kostką - wartość najmniejsza to trzy oczka.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PiotrkówTrybunalski
- Podziękował: 2 razy
4-krotny rzut kostką - wartość najmniejsza to trzy oczka.
Rzucamy cztery razy symetryczną kostką do gry. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że najmniejszą wyrzuconą liczbą oczek jest 3, jest równe
A) \(\displaystyle{ 1}\)
B)\(\displaystyle{ \frac{173}{1296}}\)
C)\(\displaystyle{ \frac{175}{1296}}\)
D)\(\displaystyle{ \frac{256}{1296}}\)
A) \(\displaystyle{ 1}\)
B)\(\displaystyle{ \frac{173}{1296}}\)
C)\(\displaystyle{ \frac{175}{1296}}\)
D)\(\displaystyle{ \frac{256}{1296}}\)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, o 15:06 przez A4tech, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PiotrkówTrybunalski
- Podziękował: 2 razy
4-krotny rzut kostką - wartość najmniejsza to trzy oczka.
tzn mi wyszedł wynik jak w odpowiedzi D ,chciałem sie tylko upewnić że dobrze kombinuje
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PiotrkówTrybunalski
- Podziękował: 2 razy
4-krotny rzut kostką - wartość najmniejsza to trzy oczka.
ale dlaczego, przecież przy każdym rzucie mamy 4 możliwości, a że są 4 rzuty to oznacza iż zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ 4 ^{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PiotrkówTrybunalski
- Podziękował: 2 razy
4-krotny rzut kostką - wartość najmniejsza to trzy oczka.
kurcze teraz to już sam nie wiem jak mam to rozumieć. Czy to oznacza że musi być trójka czy też że co najmniej trójka? Możesz przedstawić swoje rozwiązanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
4-krotny rzut kostką - wartość najmniejsza to trzy oczka.
Ja nie widzę tutaj "co najmniej".najmniejszą wyrzuconą liczbą oczek jest 3
Rozbiłam na cztery przypadki.
1) Wyrzucasz jedną trójkę i trzy liczby inne. \(\displaystyle{ 4\cdot 3\cdot 3\cdot 3=108}\).
2) Wyrzucasz dwie trójki \(\displaystyle{ C^2_4\cdot 3\cdot 3=54}\).
3) Wyrzucasz trzy trójki \(\displaystyle{ 4\cdot 3=12}\).
4) Wyrzucasz cztery trójki \(\displaystyle{ 1}\).
Razem \(\displaystyle{ 108+54+12+1=175}\)
Czy wiesz skąd się wzięły poszczególne wyliczenia?