Własności prawdopodobieństwa - trzy zdarzenia.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maciek18wawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 26 mar 2008, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Własności prawdopodobieństwa - trzy zdarzenia.

Post autor: maciek18wawa »

Trzy zdarzenia A, B, C – zawarte w przestrzeni Ω są parami rozłączne i A B C = Ω. Wiedząc, że P(A) = 2P(B) = 3P(C), oblicz P(A).
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, o 13:32 przez maciek18wawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Własności prawdopodobieństwa - trzy zdarzenia.

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ 1=P(\Omega)= P(A)+P(B)+P(C)}\) tj \(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{11}}\)
ODPOWIEDZ