Urny z kulkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mateusz9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 10 lis 2007, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 16 razy

Urny z kulkami

Post autor: Mateusz9000 »

Znowu mam problem ... ale nie wiem co jest zle ..
Mam 3 urny
U1 z 8 Bialymi i 10 Czarnymi
U2 z 12 bialymi i 4 Cz.
U3 z 4 Bi. i 6 Cz
z kazdej urny losujemy po jednej kuli i wkladamy ją do urny U4. pozniej z Urny U4 losujemy dwie kule... jakiej jest prawdopodobienstwo tego ze wylosowane kule z urny U4 sa biale

ja zrobilem to w taki sposob.
na poczatku policzylem przypadki kiedy losuje Conajmniej dwie kule biale z U1,U2,U3
czyli
\(\displaystyle{ \frac{{8 \choose 1}}{ { 18\choose 1}} * \frac{{12 \choose 1}}{ { 16\choose 1}}* \frac{{4 \choose 1}}{ { 10\choose 1}}+ \frac{{12 \choose 1}}{ { 16\choose 1}}* \frac{{4 \choose 1}}{ { 10\choose 1}}* \frac{{10 \choose 1}}{ { 18\choose 1}}+\frac{{8 \choose 1}}{ { 18\choose 1}} * \frac{{4 \choose 1}}{ { 10\choose 1}}* \frac{{4 \choose 1}}{ { 16\choose 1}}+\frac{{8 \choose 1}}{ { 18\choose 1}} * \frac{{12 \choose 1}}{ { 16\choose 1}}* \frac{{6 \choose 1}}{ { 10\choose 1}}}\)
pierwszy przypadek to kiedy losuje wszystkie biale z U1 U2 U3
LUB
drugi kiedy z Urny u2 i u3
LUB
trzeci kiedy z U1 U3
LUB czwarty U2 i U1
wyszlo mi ze to sie rowna
\(\displaystyle{ \frac{1568}{2880}}\)
ale nie wiem jak to uzaleznic od 4 urny
Ostatnio zmieniony 29 mar 2008, o 22:12 przez Mateusz9000, łącznie zmieniany 1 raz.
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

Urny z kulkami

Post autor: Lukasz_C747 »

Rozrysuj sobie drzewko. Jedna gałąź to wylosowanie w danej urnie białej kuli, druga czarnej. Zatem drzewo będzie mieć wysokość 3 (bo losujemy z 3 urn), więc nie tak źle . Potem rozważasz przypadki losowania z urny 4 w przypadku każdej "końcówki" drzewa (mnożąc oczywiście przez prawdopodobieństwo zdarzenia sie danej "końcówki") i sumujesz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Urny z kulkami

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{8}{18} \frac{12}{16} \frac{4}{10} \frac{ {3 \choose 2} }{ {3 \choose 2} }+ \frac{8}{18} \frac{12}{16} \frac{6}{10} \frac{ {2 \choose 2} }{ {3 \choose 2} }+\frac{8}{18} \frac{4}{16} \frac{4}{10} \frac{ {2 \choose 2} }{ {3 \choose 2} }+\frac{8}{18} \frac{4}{16} \frac{6}{10} 0+\frac{10}{18} \frac{12}{16} \frac{4}{10} \frac{ {2 \choose 2} }{ {3 \choose 2} }+\frac{10}{18} \frac{12}{16} \frac{6}{10} 0+\frac{10}{18} \frac{4}{16} \frac{4}{10} 0+\frac{10}{18} \frac{4}{16} \frac{6}{10} 0=...}\)
ODPOWIEDZ