punkt na osi liczbowej-oblicz prawdopodobieństwo
- dyzzio
- Użytkownik
- Posty: 265
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sląsk
- Podziękował: 186 razy
punkt na osi liczbowej-oblicz prawdopodobieństwo
pkt. na osi liczbowej wykonuje losowo ruch o jednostkę w prawo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i o jednostkę w lewo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). oblicz prawdopodobieństwo tego,ze po szesciu ruchach pkt. znajdzie sie w polożeniu początkowym.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
punkt na osi liczbowej-oblicz prawdopodobieństwo
Aby zaszła sytuacja podana treścią zadania - punkt musi wykonać trzy ruchy w prawo i trzy ruchy w lewo (w dowolnej kolejności). Zatem
\(\displaystyle{ p(A)=\frac{6!}{3!3!}\cdot\left({1\over3}\right)^3\cdot\left({2\over3}\right)^3}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ p(A)=\frac{6!}{3!3!}\cdot\left({1\over3}\right)^3\cdot\left({2\over3}\right)^3}\)
Pozdrawiam