Zadanie z cyframi
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PiotrkówTrybunalski
- Podziękował: 2 razy
Zadanie z cyframi
Ze zbioru { 0,1,1...,9} losujemy ze zwracaniem 4 liczby i zapisujemy je w kolejności wylosowania otrzymując liczbę czterocyfrową (liczba rozpoczynająca się na 0 nie jest uznawana za czterocyfrową). Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma cyfry tysięcy i iloczynu pozostałych jest równa 3?
Zadanie z cyframi
moc omegi = 9 * 10^3 ( bo jest 9 sposobów na wybranie 1 cyfry, a 10 do 3 dlatego że jest to wariacja z powtórzeniami)
czyli moc omegi ostatecznie = 9000
liczby spełniające warunek to :
1112, 1211, 1121
2111,
3000
jest ich 5 tak więc:
P(A)= 5 : 9000 = 1/1800.
wydaje mi się że tak to powinno wyglądać ale dla pewności ktoś jeszcze może zweryfikować:)
czyli moc omegi ostatecznie = 9000
liczby spełniające warunek to :
1112, 1211, 1121
2111,
3000
jest ich 5 tak więc:
P(A)= 5 : 9000 = 1/1800.
wydaje mi się że tak to powinno wyglądać ale dla pewności ktoś jeszcze może zweryfikować:)
Zadanie z cyframi
faktycznie;]
wszystkie liczby które spełniają postawiony warunek to:
1112, 1211, 1121,
2111,
z grupy liczb które 3 mają jako cyfrę tysięcy spełniających ten warunek jest 300, ponieważ:
aby ten warunek był spełniony przynajmniej jedna cyfra musi być zerem a więc mamy:
1 przypadek: 30_ _
2 przypadek: 3_0_
3 przypadek: 3_ _ 0
dla każdego z tych przypadków jest 10^2 sposobów na umieszczenie pozostałych cyfr(ponieważ jest to wariacja z powyórzeniami ==> 10^2=100). tych przypadków jest 3 tak więc:
3 * 100 = 300
ostatecznie wszystkich liczb spełniających warunki jest: 304
P(A)= 304/9000 ==> P(A)= 0,033(7).
wszystkie liczby które spełniają postawiony warunek to:
1112, 1211, 1121,
2111,
z grupy liczb które 3 mają jako cyfrę tysięcy spełniających ten warunek jest 300, ponieważ:
aby ten warunek był spełniony przynajmniej jedna cyfra musi być zerem a więc mamy:
1 przypadek: 30_ _
2 przypadek: 3_0_
3 przypadek: 3_ _ 0
dla każdego z tych przypadków jest 10^2 sposobów na umieszczenie pozostałych cyfr(ponieważ jest to wariacja z powyórzeniami ==> 10^2=100). tych przypadków jest 3 tak więc:
3 * 100 = 300
ostatecznie wszystkich liczb spełniających warunki jest: 304
P(A)= 304/9000 ==> P(A)= 0,033(7).
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Zadanie z cyframi
A teraz zauważ, że np. liczba 3001 spełnia dwa z podanych punktów i jest liczona podwójnie.aby ten warunek był spełniony przynajmniej jedna cyfra musi być zerem a więc mamy:
1 przypadek: 30_ _
2 przypadek: 3_0_
3 przypadek: 3_ _ 0
Zadanie z cyframi
dlaczego???, przecież 3001, 3010 i 3100 to są inne liczby.Kasia pisze:A teraz zauważ, że np. liczba 3001 spełnia dwa z podanych punktów i jest liczona podwójnie.