Udowodnij własność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Simong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 7 razy

Udowodnij własność

Post autor: Simong »

Wykazać że dla dowolnych trzech zdarzeń A, B , C zachodzi wzór:

\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C)=P(A) + P(B) + P(C) - P(A \cap B) - P(B \cap C) - P(C \cap A) + P(A \cap B \cap C)}\)

pewnie gdzieś było, więc proszę w takim wypadku o odsyłacz.


Poprawiłem zapis.
Szemek
Ostatnio zmieniony 24 mar 2008, o 21:49 przez Simong, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Udowodnij własność

Post autor: Szemek »


W rozwiązaniu korzystam z:
własności:
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
działań na zbiorach:
\(\displaystyle{ A \cap (B \cup C) = (A \cap B) \cup (A \cap C) \\
(A \cap B) \cap (A \cap C) = A \cap B \cap C}\)


Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P[A \cup (B \cup C)] = P(A) + P(B \cup C) - P[A \cap (B \cup C)] = \\
= P(A) + P(B) + P(C) - P(B \cap C) - P[(A \cap B) \cup (A \cap C)] = \\
= P(A) + P(B) + P(C) - P(B \cap C) - P(A \cap B) - P(A \cap C) + P[(A \cap B) \cap (A \cap C)] = \\
= P(A) + P(B) + P(C) - P(B \cap C) - P(A \cap B) - P(A \cap C) + P(A \cap B \cap C)}\)
Simong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 7 razy

Udowodnij własność

Post autor: Simong »

dzięki, o ty samym myślałem, tylko nie jestem pewny czy można udowadniać twierdzenia z twierdzeń, bo przeż twierdzenie to już wypowiedź która wymaaga dowodu
...
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Udowodnij własność

Post autor: Szemek »

ja nie widzę problemu,
wyprowadzasz dowód pomocniczo dla jednej własności i później z niej korzystasz w dowodzie tej pierwotnej

zapraszam do kompendium:
Dowód własności \(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
https://matematyka.pl/61476.htm#5
ODPOWIEDZ