Otrzymanie tych samych wyników w rzutach kośćmi

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

Otrzymanie tych samych wyników w rzutach kośćmi

Post autor: Konikov »

  • Rzucamy \(\displaystyle{ n}\) razy dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry. Oblicz, dla jakich \(\displaystyle{ n}\) prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej raz tej samej liczby oczek na obu kostkach jest mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{671}{1296}}\).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Otrzymanie tych samych wyników w rzutach kośćmi

Post autor: arek1357 »

Ja bym tu zastosował Bernuliego i skorzystał z prawdopodobieństwa przeciwnego do A czyli gdy
nie będzie ani raz takiej samej parki
a poza tym są to dwie identyczne kostki więc omega dla pojedynczego rzutu powinna wynosić:

Omega={{x,y}:x,y=1,2,3,4,5,6} a nie: {(x,y):x,y=1,2,3,4,5,6}

gdzie p prawd. że będą 2 identyczne numerki p=6/21
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Otrzymanie tych samych wyników w rzutach kośćmi

Post autor: przemk20 »

zdarzenie przeciwne
\(\displaystyle{ P_n(\sim A) = (\frac{5}{6})^n}\)
ODPOWIEDZ