W urnie
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 mar 2008, o 10:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kobiór
- Podziękował: 3 razy
W urnie
co czwarta kula znajdująca sie w urnie to kula biała, pozostale maja kolor czarny lub niebieski. Losujemy jedną kulę. Prawdopodobieństwo wylosowania z urny kuli niebieskiej lub bialej jest dwukrotnie mniejsze niż prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej lub czarnej. oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Zarzecza
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
W urnie
B - wylosowanie kuli białej
N - wylosowanie kuli niebieskiej
C- wylosowanie kuli czarnej
"co czwarta kula znajdująca sie w urnie to kula biała"
\(\displaystyle{ P(B)=0.25}\)
"Prawdopodobieństwo wylosowania z urny kuli niebieskiej lub bialej"
\(\displaystyle{ P(N)=P(B)=0.25}\)
\(\displaystyle{ P(C)= 1 - (P(B) + P(N)) = 0.5}\)
N - wylosowanie kuli niebieskiej
C- wylosowanie kuli czarnej
"co czwarta kula znajdująca sie w urnie to kula biała"
\(\displaystyle{ P(B)=0.25}\)
"Prawdopodobieństwo wylosowania z urny kuli niebieskiej lub bialej"
\(\displaystyle{ P(N)=P(B)=0.25}\)
\(\displaystyle{ P(C)= 1 - (P(B) + P(N)) = 0.5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 mar 2008, o 10:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kobiór
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 4 razy
W urnie
nie jestem pewna czy to dobrze jest rozwiązane:
\(\displaystyle{ P(B) = 0,25}\) to\(\displaystyle{ P(N \cup C) = 0,75}\)
bo losujemy 1 kulę
dalej:
"Prawdopodobieństwo wylosowania z urny kuli niebieskiej lub bialej jest dwukrotnie mniejsze niż prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej lub czarnej"
\(\displaystyle{ 2P(N \cup B) = P(N \cup C) \\
P(N \cup B) = \frac{3}{8} \\
P(N \cup B) = P(N) + P(B) - P(N \cap B)}\)
teraz nie jestem pewna ale skoro losujemy 1 kulę to zdarzenie wylosowanie niebieskiej i białej jest zdarzeniem niemożliwym więc \(\displaystyle{ P(N \cap B) = 0}\)
dalej to tylko podstawienie. Niech to jeszcze ktoś sprawdzi bo rachunek miałam rok temu, więc mogłam coś przekręcić
\(\displaystyle{ P(B) = 0,25}\) to\(\displaystyle{ P(N \cup C) = 0,75}\)
bo losujemy 1 kulę
dalej:
"Prawdopodobieństwo wylosowania z urny kuli niebieskiej lub bialej jest dwukrotnie mniejsze niż prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej lub czarnej"
\(\displaystyle{ 2P(N \cup B) = P(N \cup C) \\
P(N \cup B) = \frac{3}{8} \\
P(N \cup B) = P(N) + P(B) - P(N \cap B)}\)
teraz nie jestem pewna ale skoro losujemy 1 kulę to zdarzenie wylosowanie niebieskiej i białej jest zdarzeniem niemożliwym więc \(\displaystyle{ P(N \cap B) = 0}\)
dalej to tylko podstawienie. Niech to jeszcze ktoś sprawdzi bo rachunek miałam rok temu, więc mogłam coś przekręcić
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
W urnie
Oczywiscie Linka87 ma rację. Rozwiązanie qazwsx5 jest delikatnie rzecz ujmując błędne.
Natomiast można to jeszcze krócej zrobić:
\(\displaystyle{ P(C)=P(\Omega \backslash (N \cup B))=P(\Omega)-P(N\cup B)=1-\frac{3}{8}=\frac{5}{8}}\)
Natomiast można to jeszcze krócej zrobić:
\(\displaystyle{ P(C)=P(\Omega \backslash (N \cup B))=P(\Omega)-P(N\cup B)=1-\frac{3}{8}=\frac{5}{8}}\)