30 maskotek, niektóre z Chin.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ŚwIeRsZcZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 1 raz

30 maskotek, niektóre z Chin.

Post autor: ŚwIeRsZcZ »

zad 1.

W pudełku z 30 maskotkami (misiami i pieskami) niektóre z nich zostały wyprodukowane w Chinach. Losowo wybieramy jedną maskotkę. Prawdopodobieństwo wylosowania:
-maskotki chińskiej = 0.7
-misia = 0,8
-maskotki chińskiej lub misia jest równe 0.9.

Ile jest w pudle misiów produkcji chińskiej, a ile piesków produkcji chińskiej ??

Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2008, o 19:49 przez ŚwIeRsZcZ, łącznie zmieniany 1 raz.
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

30 maskotek, niektóre z Chin.

Post autor: UNIX_admin »

https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=62887

jest taka opcja "Szukaj", bardzo przydatna
ODPOWIEDZ