Witam, proszę o rozwiązanie zadania.
Rzucono 2 kostkami do gry. oblicz prawdopodobieństwo, że na obu kostkach wyrzucono tą samą liczbę oczek lub ze suma wyrzuconych oczek równa jest 8
Z góry dziękuję za pomoc.
Rzut 2 kostkami
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Rzut 2 kostkami
pomocnicza tabelka:
znak \(\displaystyle{ \times}\) oznacza zdarzenie elementarne sprzyjające danemu
reszta pól jest wypełniona sumą oczek na 2 kostkach
\(\displaystyle{ \begin{array}{c||c|c|c|c|c|c}
&1&2&3&4&5&6 \\ \hline \hline
1&\times&3&4&5&6&7 \\ \hline
2&3&\times&5&6&7&\times \\ \hline
3&4&5&\times&7&\times&9 \\ \hline
4&5&6&7&\times&9&10 \\ \hline
5&6&7&\times&9&\times&11 \\ \hline
6&7&\times&9&10&11&\times \\
\end{array}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10}{36}}\)
znak \(\displaystyle{ \times}\) oznacza zdarzenie elementarne sprzyjające danemu
reszta pól jest wypełniona sumą oczek na 2 kostkach
\(\displaystyle{ \begin{array}{c||c|c|c|c|c|c}
&1&2&3&4&5&6 \\ \hline \hline
1&\times&3&4&5&6&7 \\ \hline
2&3&\times&5&6&7&\times \\ \hline
3&4&5&\times&7&\times&9 \\ \hline
4&5&6&7&\times&9&10 \\ \hline
5&6&7&\times&9&\times&11 \\ \hline
6&7&\times&9&10&11&\times \\
\end{array}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10}{36}}\)