Witam
Otóż nie mam pomysłu na rozwiązanie zadania:
1.
Każda z cyfr 1,2,3,4,5 namalowana jest na innym z 5 klocków. Dziecko bawiąc sie tymi klockami ustawiło je obok siebie tworząc liczbę 5 cyfrowa. Oblicz prawdopodobieństwo tego ze dziecko utworzyło liczbę podzielna przez 3.
2.
Każda litera należąca do zbioru z={A,B,M,R,S,Y} napisana jest na jednej z 6 kartek. Wybrano losowo 4 kartki. Oblicz prawdopodobieństwo ze:
a)z liter na wylosowanych kartkach nie będzie można utworzyć słowa RYBA
b) wybrano kartki zwierające wszystkie samogłoski należące do zbioru Z.
Za wszelka pomoc będę bardzo wdzięczna.
5 klocków - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
5 klocków - zadanie
Ad 1
\(\displaystyle{ P=1}\) - a jak może ułożyć niepodzielną?
Ad 2
a) Jeden wybór spełnia warunki. Wszystkich możliwości wyboru jest...
b) Musisz wybrać dwie kartki z samogłoskami i dwie spośród czterech pozostałych.
\(\displaystyle{ P=1}\) - a jak może ułożyć niepodzielną?
Ad 2
a) Jeden wybór spełnia warunki. Wszystkich możliwości wyboru jest...
b) Musisz wybrać dwie kartki z samogłoskami i dwie spośród czterech pozostałych.