mamy \(\displaystyle{ p}\) liczb, losujemy bez zwracania \(\displaystyle{ l}\) z nich. Jaś zaznacza na kuponie przed losowaniem \(\displaystyle{ t}\) różnych typów. jakie jest prawdopodobieństwo że dobrze wytypuje
a) dokładnie \(\displaystyle{ w}\) liczb?
b) przynajmniej \(\displaystyle{ w}\) liczb?
oczywiście \(\displaystyle{ p qslant l qslant t qslant w}\)
zadanie ogólne - MultiLotek
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
zadanie ogólne - MultiLotek
nie jestem pewnien dlatego podam tylko odp do a) a Ty jak masz odpowiedzi to powiedz czy dobrze \(\displaystyle{ \frac{t!(p-l)!}{(t-w)!p!}}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008, o 19:56 przez Mortify, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
zadanie ogólne - MultiLotek
no to ja to zrobiłem w sposób nastepujący:
\(\displaystyle{ A}\) - trafienie w liczb z t mozliwych
\(\displaystyle{ \Omega}\) - ilość możliwych liczb do wyboru
moc zbioru A = \(\displaystyle{ \frac{t!}{(t-w)!}}\) - wybieramy w liczb z t mozliwych które Jaś ma trafić
moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega = \frac{p!}{(p-l)!}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{t!(p-l)!}{p!(t-w)!}}\)
teraz zauwazylem, ze tam zle cos przepisalem
juz poprawiam
\(\displaystyle{ A}\) - trafienie w liczb z t mozliwych
\(\displaystyle{ \Omega}\) - ilość możliwych liczb do wyboru
moc zbioru A = \(\displaystyle{ \frac{t!}{(t-w)!}}\) - wybieramy w liczb z t mozliwych które Jaś ma trafić
moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega = \frac{p!}{(p-l)!}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{t!(p-l)!}{p!(t-w)!}}\)
teraz zauwazylem, ze tam zle cos przepisalem
juz poprawiam
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
zadanie ogólne - MultiLotek
kurde przepraszam kolego, ale rzecziwiście należy skorzystać z kombinacji, a nie wariacji(w końcu kolejność nie gra roli)...
nie wiem co ja napisalem...
zamieszczam sprostowanie:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {t \choose w} }{ {p \choose l} }= \frac{t!l!(p-l)!}{w!p!(t-w)!}}\)
jeszcze raz przepraszam...
nie wiem co ja napisalem...
zamieszczam sprostowanie:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {t \choose w} }{ {p \choose l} }= \frac{t!l!(p-l)!}{w!p!(t-w)!}}\)
jeszcze raz przepraszam...
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
zadanie ogólne - MultiLotek
a nie należy licznika przemnożyć jeszcze przez\(\displaystyle{ {p \choose t}}\)?Mortify pisze: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {t \choose w} }{ {p \choose l} }= \frac{t!l!(p-l)!}{w!p!(t-w)!}}\)