długopisy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
elektryk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd
Podziękował: 108 razy
Pomógł: 2 razy

długopisy

Post autor: elektryk1 »

W pudełku jest 20 długopisów niebieskich i 5 zielonych. Losujemy 3 razy po 1 długopisie i wkładamy wylosowany długopis do pudełka przed ponownym losowaniem. Jakie jest prawdopodobieństwo że wszystkie będą tego samego koloru.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

długopisy

Post autor: scyth »

losowanie ze zwracaniem:
\(\displaystyle{ \left( \frac{20}{25} \right)^3 + ft( \frac{5}{25} \right)^3}\)
ODPOWIEDZ