wariacje bez powtorzen

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

wariacje bez powtorzen

Post autor: Atraktor »

ze zbioru \(\displaystyle{ X= { x:x |x+4| q 2 }}\) losujemy dwa razy bez zwracania po jednej liczbie. Oznaczamy te liczby w kolejnosci losowania, a oraz b. obnlicz prawdopodobienstwo zdarzenai A- para liczb (a,b) jest rozwiazaniem nierownosci x-y-2
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

wariacje bez powtorzen

Post autor: Janek Kos »

Ja bym po porostu opisał zdarzenie A, bo w tym zadaniu chodzi chyba o x całkowite. Wtedy nie będzie tego wiele:
\(\displaystyle{ A=\{(-6,-5),(-6,-4),(-6,-3),(-6,-2),...,(-2,-3)\}}\)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

wariacje bez powtorzen

Post autor: Dumel »

\(\displaystyle{ x |x+4| qslant 2}\) czyli \(\displaystyle{ x = -6;-5;...;-2}\)
skoro \(\displaystyle{ x-y qslant 2}\) więc dla każdej liczby musimy wylosować liczbe o co najwyżej 2 mniejszą
dla -6, -5, -4 mamy \(\displaystyle{ 4}\) takie liczby
dla -3 - \(\displaystyle{ 3}\)
dla -2 - \(\displaystyle{ 2}\)
czyli \(\displaystyle{ 3*4+3+2 = 17}\) wariacji spełnia podane warunki
a dalej już nie ma problemów z policzeniem prawdopodobieństwa
thomas00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

wariacje bez powtorzen

Post autor: thomas00 »

Dumel pisze:\(\displaystyle{ x-y qslant2}\)
w treści zadania podana była taka nierówność \(\displaystyle{ x-y}\)
ODPOWIEDZ