sprawdzic zaleznosc
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
sprawdzic zaleznosc
dane sa dwa takei zdarzeani \(\displaystyle{ A,B \Omega}\) ze \(\displaystyle{ P(B)\leq \frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ P(A \cap B) q \frac{1}{10}}\). czy moze zachodzic rownosc \(\displaystyle{ P(B-A) = \frac{4}{15}}\)
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
sprawdzic zaleznosc
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P(B\backslash A)=P(B\cap A')=\frac{4}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=P(B\cap \Omega)=P(B\cap(A\cup A'))=P\big((B\cap A)\cup (B\cap A')\big)=\\=P(B\cap A)+P(B\cap A')}\)
stąd
\(\displaystyle{ \frac{8}{30}=P(B\backslash A)=P(B)-P(B\cap A) qslant \frac{10}{30}-\frac{3}{30}=\frac{7}{30}}\)
z tego wynika, że nie może zachodzić \(\displaystyle{ P(B\backslash A)=\frac{4}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(B\backslash A)=P(B\cap A')=\frac{4}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=P(B\cap \Omega)=P(B\cap(A\cup A'))=P\big((B\cap A)\cup (B\cap A')\big)=\\=P(B\cap A)+P(B\cap A')}\)
stąd
\(\displaystyle{ \frac{8}{30}=P(B\backslash A)=P(B)-P(B\cap A) qslant \frac{10}{30}-\frac{3}{30}=\frac{7}{30}}\)
z tego wynika, że nie może zachodzić \(\displaystyle{ P(B\backslash A)=\frac{4}{15}}\)