Prawdopodobienstwo wylosowania biletu na Euro 2008 ;)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 lis 2006, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobienstwo wylosowania biletu na Euro 2008 ;)
załóżmy ze jest 7000 biletów dostępnych w losowaniu, 1,1 mln chętnych na nie, a ja z rodziną złożyłem 18 zamówień.. jakie mam szanse że w piątek będę miał szczęście?
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
Prawdopodobienstwo wylosowania biletu na Euro 2008 ;)
Każde zamówienie ma szansę równą:
\(\displaystyle{ \frac{7000}{1100000}=\frac{7}{1100}}\)
Ty złożyłeś ich 18 więc twoje prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ 18\frac{7}{1100}=\frac{126}{1100}>\frac1{10}}\)
Czyli nie tak źle
\(\displaystyle{ \frac{7000}{1100000}=\frac{7}{1100}}\)
Ty złożyłeś ich 18 więc twoje prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ 18\frac{7}{1100}=\frac{126}{1100}>\frac1{10}}\)
Czyli nie tak źle
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Prawdopodobienstwo wylosowania biletu na Euro 2008 ;)
N4RQ5, nie do końca tak. Według twojego schematu jeśli szansa na wygraną wynosiłaby 0.5 a miałbym trzy losy, to moje prawdopodobieństwo wynosiłoby 1.5? Tu trzeba może policzyć zdarzenie przeciwne (nie zostanie wylosowany) i odjąć od 1 - wyjdzie nam prawdopodobieństwo, że dostanie conajmniej jeden bilet. Dla uproszczenia myślę, że możesz to zrobić jako losowanie ze zwracaniem .
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 15 razy
Prawdopodobienstwo wylosowania biletu na Euro 2008 ;)
Odpowiedz N4RQ5 jest błędna a mozna to zadanie rozwiązać dwojako.
Zakladam, ze suksecem bedzie, jesli Uzytkownik dostanie choć jeden bilet z tych 18 jakie wykupił.
7/1100 biletow to sa bilety wygryające. Gracz, kupil 18 biletow i liczy na to, ktorys jest z tych 7 na 1100 wygrywajacych. Mozna to potraktować jako schemat Bernouliego w ktorym podejmujemy 18 prob z prawdopodobieństwem sukcesu w pojedynczej probie p = 7/1100
Prawdopodobieństwo NIE wylosowania żadnego biletu oznacza zero sukcesow w probie Bernouliego i rowna sie 0,89145. Zatem prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednego biletu wynosi
1-0,89145 = 0,1085 czyli całkiem dużo.
Inne podejście, to takie, ze jest 18 biletów na 1,1 miliona wszystkich i oznaczmy prawdopodobieństwo wylosowania chociaż jednego z tych biletów w trakcie 7000 losowań.
Tu zrobimy to rozkładem Poissona z parametrem np = 7000*18/1100000 = 0,114545
Prawdopodobieństwo wylosowania choc jednego biletu wynosi 0,1082 czyli aproksymacja zgodna z wynikiem wcześniejszym.
Co w gruncie rzeczy ten wynik oznacza?
Oznacza to, ze jeśli odbywało by sie 100 takich piłkarskich Euro i każdym byłoby tyle samo biletów i tyle samo chętnych na nie co teraz i kibic kopiłby 18 biletów to w ok 10 przypadkach dostałby co najmniej jeden bilet a w pozostałych 90 mistrzostwach nie wszedłby na stadion
Zakladam, ze suksecem bedzie, jesli Uzytkownik dostanie choć jeden bilet z tych 18 jakie wykupił.
7/1100 biletow to sa bilety wygryające. Gracz, kupil 18 biletow i liczy na to, ktorys jest z tych 7 na 1100 wygrywajacych. Mozna to potraktować jako schemat Bernouliego w ktorym podejmujemy 18 prob z prawdopodobieństwem sukcesu w pojedynczej probie p = 7/1100
Prawdopodobieństwo NIE wylosowania żadnego biletu oznacza zero sukcesow w probie Bernouliego i rowna sie 0,89145. Zatem prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednego biletu wynosi
1-0,89145 = 0,1085 czyli całkiem dużo.
Inne podejście, to takie, ze jest 18 biletów na 1,1 miliona wszystkich i oznaczmy prawdopodobieństwo wylosowania chociaż jednego z tych biletów w trakcie 7000 losowań.
Tu zrobimy to rozkładem Poissona z parametrem np = 7000*18/1100000 = 0,114545
Prawdopodobieństwo wylosowania choc jednego biletu wynosi 0,1082 czyli aproksymacja zgodna z wynikiem wcześniejszym.
Co w gruncie rzeczy ten wynik oznacza?
Oznacza to, ze jeśli odbywało by sie 100 takich piłkarskich Euro i każdym byłoby tyle samo biletów i tyle samo chętnych na nie co teraz i kibic kopiłby 18 biletów to w ok 10 przypadkach dostałby co najmniej jeden bilet a w pozostałych 90 mistrzostwach nie wszedłby na stadion
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
Prawdopodobienstwo wylosowania biletu na Euro 2008 ;)
Chyba faktycznie piszę głupoty.
Tak to jest jak człowiek nad ranem spiesząc się na wykłady próbuje napisać coś mądrego bez myślenia. Dzięki za zwrócenie uwagi
Tak to jest jak człowiek nad ranem spiesząc się na wykłady próbuje napisać coś mądrego bez myślenia. Dzięki za zwrócenie uwagi
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 lis 2006, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobienstwo wylosowania biletu na Euro 2008 ;)
czyli nie jest tak zle:)
dzieki za pomoc, pozdrawiam
supamc
dzieki za pomoc, pozdrawiam
supamc