Trzy liczby ze zbioru {1, ..., 7} - podzielność przez 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 paź 2007, o 21:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Tomyśl
- Podziękował: 2 razy
Trzy liczby ze zbioru {1, ..., 7} - podzielność przez 3.
Ze zbioru liczb {1,2,...,7} wylosowano jednocześnie 3 liczby. Obliczyć prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb będzie podzielna przez 3.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2008, o 09:19 przez marta__17, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
Trzy liczby ze zbioru {1, ..., 7} - podzielność przez 3.
\(\displaystyle{ \Omega=\frac{7!}{(7-3)!}=5*6*7=210}\) - Na tyle sposobów możesz wylosować te 3 kule z 10.(jest to moc omegi czyli nad \(\displaystyle{ \Omega}\) robisz 2 kreski)
Teraz nalezy policzyc ile jest takich zestawów liczb, których suma jest podzielna przez 3.
1,2,3
1,2,6
2,3,4
2,3,7
3,4,5
4,5,6
Jeśli dobrze policzyłem to jest 6 takich zestawów.
Czyli \(\displaystyle{ A = 6}\) - jest to moc zdarzenia A czyli nad tym A musisz zrobic 2 kreski
Określamy zdarzenie.
A- suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}= \frac{6}{210}}\) (nad A i \(\displaystyle{ \Omega}\) zrob moc czyli 2 kreski)
Teraz nalezy policzyc ile jest takich zestawów liczb, których suma jest podzielna przez 3.
1,2,3
1,2,6
2,3,4
2,3,7
3,4,5
4,5,6
Jeśli dobrze policzyłem to jest 6 takich zestawów.
Czyli \(\displaystyle{ A = 6}\) - jest to moc zdarzenia A czyli nad tym A musisz zrobic 2 kreski
Określamy zdarzenie.
A- suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}= \frac{6}{210}}\) (nad A i \(\displaystyle{ \Omega}\) zrob moc czyli 2 kreski)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2008, o 20:54 przez krzywy1607, łącznie zmieniany 1 raz.