losowy ruch punktu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

losowy ruch punktu

Post autor: virusssss »

punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch o jednostke w prawo z prawdop. \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i o jedna jednostke w lewo z pr \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). oblicz prawdopodobienstwo tego ze po 6 ruchach punkt znajdzie sie w polozeniu poczatkowym
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

losowy ruch punktu

Post autor: scyth »

żeby znaleźć się w punkcie początkowym punkt musi przebyć drogę dwa razy w lewo i cztery razy w prawo, zatem jest to \(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\) sposobów.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

losowy ruch punktu

Post autor: *Kasia »

scyth pisze:żeby znaleźć się w punkcie początkowym punkt musi przebyć drogę dwa razy w lewo i cztery razy w prawo
Dlaczego? A nie powinno być po trzy razy w lewo i prawo?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

losowy ruch punktu

Post autor: scyth »

heh, no tak - mi się przeczytało, że przebywa 2/3 jednostki w jedną stronę i 1/3 jednostki w drugą
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

losowy ruch punktu

Post autor: »

Jak już napisano - punkt musi pójść dokładnie trzy razy w lewo. Jeśli potraktujemy pójście w lewo jako sukces, to mamy schemat Bernoulliego z sześcioma próbami, w których mamy odnieść dokładnie trzy sukcesy, zatem szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ {6 \choose 3} ft(\frac{1}{3} \right)^3 ft(\frac{2}{3} \right)^3= \frac{160}{729}}\).

Q.
ODPOWIEDZ