3 strzelcow kilka prawdopodobienstw

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
luciferion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2008, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamien

3 strzelcow kilka prawdopodobienstw

Post autor: luciferion »

Witam
Zdanie:
Trzech strzelców strzela do tarczy. Strzelec A z prawdopodobieństwem = 0,7, B = 0,6, C = 0,5.
Jakie jest prawdopodobienstwo:
a) że jeden strzelec trafi w tarczę
b) dwóch
c) wszyscy
Problem mam z punktem a i b, jak obliczać prawdopodobieństwo trafienia tylko jednego/dwóch strzelcow?
Zadanie mogłem pokręcić, bo pisze z pamięci, ale ogólnie chodzi o sposób obliczania. Z góry dziękuję.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

3 strzelcow kilka prawdopodobienstw

Post autor: *Kasia »

Poszukaj podobnych zadań - strzelcy w tym dziale pojawiali się wiele razy.
luciferion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2008, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamien

3 strzelcow kilka prawdopodobienstw

Post autor: luciferion »

Nie to żebym nie szukał, ale jest zadanie ze dokładnie jeden ze strzelców trafi do celu (a do tego jest ich tylko dwóch;)). Czyli na podstawie tego zadania obliczę, że jeden strzelec trafi, ale jak obliczyć , że dwóch?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

3 strzelcow kilka prawdopodobienstw

Post autor: scyth »

a)
trafia A, B i C nie trafiają + trafia B, A i C nie trafiają + trafia C, A i B nie trafiają
b)
trafiają A i B, C nie trafia + trafiają A i C, B nie trafia + trafiają B i C, A nie trafia
c)
trafiają A i B i C
ODPOWIEDZ