Zadanie:
(z tegorocznej matury próbnej)
Rzucamy trzykrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
B- suma kwadratów liczb wyrzuconych oczek bedzie podzielna przez 3.
Kostka
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gorzow wlkp
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Kostka
potęgi liczb 3 i 6 są podzielne przez 3 więc na razie mamy
\(\displaystyle{ 1) 2^{3}=8}\)
Potęgi liczb 1,2,4,5 dzielą się przez 3 dając resztę 1 więc każda ich trójka jest podzielna przez 3 co daje nam
\(\displaystyle{ 2) 4^{3}=64}\)
sumujemy: \(\displaystyle{ 1) + 2) = 72}\)
a że \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=216}\)
to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 1) 2^{3}=8}\)
Potęgi liczb 1,2,4,5 dzielą się przez 3 dając resztę 1 więc każda ich trójka jest podzielna przez 3 co daje nam
\(\displaystyle{ 2) 4^{3}=64}\)
sumujemy: \(\displaystyle{ 1) + 2) = 72}\)
a że \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=216}\)
to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)