Student opracował 28 spośród 45 przygotowanych na egzamin tematów. Losuje 3 tematy. Jeżeli odpowie poprawnie na wszystkie, to dostanie ocenę bardzo dobrą, jeżeli na dwa - dobrą, a jeżeli na jedno - dostateczną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) dostanie przynajmniej db?
b) zda egzamin?
student przygotowany do egzaminu:)
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
student przygotowany do egzaminu:)
a)
\(\displaystyle{ \frac{ {28 \choose 3}+ {28 \choose 2} {17 \choose 1} }{ {45 \choose 3} }}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{ {28 \choose 3}+ {28 \choose 2} {17 \choose 1} + {28 \choose 1} {17 \choose 2} }{ {45 \choose 3} }}\)
lub
\(\displaystyle{ 1- \frac{ {17 \choose 3} }{{45 \choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ {28 \choose 3}+ {28 \choose 2} {17 \choose 1} }{ {45 \choose 3} }}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{ {28 \choose 3}+ {28 \choose 2} {17 \choose 1} + {28 \choose 1} {17 \choose 2} }{ {45 \choose 3} }}\)
lub
\(\displaystyle{ 1- \frac{ {17 \choose 3} }{{45 \choose 3}}}\)