Z urny, w ktorej sa 3 kule biale i n czarnych, wylosowano dwie kule. Prawdopodobienstwo ze wylosowano dwie kule czarne jest takie samo jak tego ze wylosowano kule biala i czarna. Wyznacz liczbe n.
Z gory dzieki za pomoc
kule białe i czarne
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
kule białe i czarne
\(\displaystyle{ \overline{\Omega}={n+3 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{{n \choose 2}}{{n+3 \choose 2}} = \frac{{3 \choose 1}\cdot {n \choose 1}}{{n+3 \choose 2}}}\)
\(\displaystyle{ n=7}\)
Używaj opcji szukaj kolego!
\(\displaystyle{ \frac{{n \choose 2}}{{n+3 \choose 2}} = \frac{{3 \choose 1}\cdot {n \choose 1}}{{n+3 \choose 2}}}\)
\(\displaystyle{ n=7}\)
Używaj opcji szukaj kolego!