Rzuty koscia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
IchBinHier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zagranica

Rzuty koscia

Post autor: IchBinHier »

Kosc ma 6 stron ponumerowanych od 1 do 6. Kosc zostala rzucona i numer jaki pojawil sie na glownej stronie zostal zanotowany.

a)Wyraź prawdopodobienstwo nie wyrzucenia 6 w jednym rzucie.

Kosc jest rzucana dopoki nie pokazuje 6.

b)Znajdz prawdopodobuienstwo ze 6 pokazala sie pierwszy raz w trzecim rzucie koscia.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Rzuty koscia

Post autor: scyth »

a) \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{5}{6} \frac{5}{6} \frac{1}{6}}\)
ODPOWIEDZ