Monety
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zambrów
- Podziękował: 13 razy
Monety
Rzucamy 4 razy monetą . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia takiego , że wypadnie więcej orłów niż reszek .
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 29 maja 2007, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Monety
Czyli mają wypaść 3 albo 4 orły. Czyli reszka musi wypaść 1 raz lub 0 razy. Moc omegi (litości, nie każcie mi tego szukać w LaTeXu ) \(\displaystyle{ =2^4=16}\). Przypadek, gdy wypadają 4 orły, jest tylko 1. Przypadków, gdy wypadają 3 orły, czyli gdy wypada 1 reszka jest 4, bo reszka może wypaść przy 1., 2., 3. lub 4. rzucie. Czyli moc zdarzenia \(\displaystyle{ A = 1+4=5}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{16}}\)
=============
W sumie pewny tego rozwiązania nie jestem, ale wydaje mi się, że jest dobrze.
Moc Omegi
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)
Szemek[/color]
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{16}}\)
=============
W sumie pewny tego rozwiązania nie jestem, ale wydaje mi się, że jest dobrze.
Moc Omegi
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]overline{overline{Omega}}[/tex]
Ostatnio zmieniony 3 mar 2008, o 23:20 przez NPS, łącznie zmieniany 1 raz.