W pudełku jest 12 kawałków czekolady, w tym 5 kawałków czekolady mlecznej, 4 gorzkiej i 3 białej. Wybieramy z pudełka losowo 2 kawałki czekolady.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) wybraliśmy dwa kawałki tej samej czekolady
b) wybraliśmy co najmniej jeden kawałek czekolady gorzkiej
12 kawałków czekolady - losujemy 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lut 2007, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
12 kawałków czekolady - losujemy 2.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2008, o 09:52 przez Przemass, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 15 razy
12 kawałków czekolady - losujemy 2.
Bardzo proste zadanie.
Do a) to musisz sie zastanowic na ile sposobow mozesz wylosowac dwa kawalki tego samego rodzaju. A mozna to zrobic w ten sposob ze:
1) wylosujesz dwie mleczne - prawdop. = 5/12*4/11
2) wylosujesz dwie gorzkie - prawdop. = 4/12*3/11
3) wylosujesz dwie biale - prawdop. = 3/12*2/11
Teraz powymnazaj co trzeba i dodaj te wszystkie 3 prawdopodobienstwa i bedziesz mial odpowiedz na pytanie a)
Analogicznie kombinuj z przykladem b)
Do a) to musisz sie zastanowic na ile sposobow mozesz wylosowac dwa kawalki tego samego rodzaju. A mozna to zrobic w ten sposob ze:
1) wylosujesz dwie mleczne - prawdop. = 5/12*4/11
2) wylosujesz dwie gorzkie - prawdop. = 4/12*3/11
3) wylosujesz dwie biale - prawdop. = 3/12*2/11
Teraz powymnazaj co trzeba i dodaj te wszystkie 3 prawdopodobienstwa i bedziesz mial odpowiedz na pytanie a)
Analogicznie kombinuj z przykladem b)
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 15 razy
12 kawałków czekolady - losujemy 2.
Mozna latwiej ale widac , ze gosc nie zna podstaw rachunku wiec ta droga lepiej zrozumie jak sie zabierac do rozwiązywania takich zadan.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lut 2007, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
12 kawałków czekolady - losujemy 2.
Witam ponownie to pierwsze mi wyszło prawidłowo ale z tym drugim nie mogę sobie dać rady - czy mógłbyś mnie naprowadzić???
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 15 razy
12 kawałków czekolady - losujemy 2.
OK. W jaki sposob mozna wybrac co najmniejn jeden kawalek gorzkiej losujac dwa kawalki?
Moze sie zdarzyc, ze
1) wylosujesz za pierwszym razem gorzki a za drugim razem inny. Prawdopodobienstwo takiego scenariusza wynosi 4/12*8/11
2) wylosujesz za pierwszym razem inny a za drugim gorzki. P = 8/12*4/11
3) wylosujesz za pierwszym razem gorzki i za drugim tez gorzki. P= 4/12*3/11
Po wymnozeniu tego i zsumowaniu wyjdzie szukane prawdopodobienstwo.
Mozna tez zrobic to z reguły zdarzeń przeciwnych (od tyłu) czyli obliczy prawdopodobienstwo NIE wylosowania ani jednego kawalka gorzkiej. Bedzie to rowne 8/12*7/11
Zatem prawdopodobienstwo wylosowania co najmniej jednej gorzkiej bedzie przeciwieństwem tego rownym P= 1 - 8/12*7/11
Moze sie zdarzyc, ze
1) wylosujesz za pierwszym razem gorzki a za drugim razem inny. Prawdopodobienstwo takiego scenariusza wynosi 4/12*8/11
2) wylosujesz za pierwszym razem inny a za drugim gorzki. P = 8/12*4/11
3) wylosujesz za pierwszym razem gorzki i za drugim tez gorzki. P= 4/12*3/11
Po wymnozeniu tego i zsumowaniu wyjdzie szukane prawdopodobienstwo.
Mozna tez zrobic to z reguły zdarzeń przeciwnych (od tyłu) czyli obliczy prawdopodobienstwo NIE wylosowania ani jednego kawalka gorzkiej. Bedzie to rowne 8/12*7/11
Zatem prawdopodobienstwo wylosowania co najmniej jednej gorzkiej bedzie przeciwieństwem tego rownym P= 1 - 8/12*7/11