O zdarzeniach A i B wiadomo, że
\(\displaystyle{ P(B)=0,6 \\ P(A\cup B')=0,9 \\ P(A|B')=0,5}\)
Oblicz prawdopodobieństwo zdadzenia A.
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 14:07 przez dwdmp, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
\(\displaystyle{ P(B')=1-P(B) \\
P(B')=0,4 \\
P(A|B')=\frac{P(A\cap B')}{P(B')} \\
0,5=\frac{P(A\cap B')}{0,4} \\
P(A\cap B')=0,2 \\
P(A\cup B')=P(A)+P(B)-P(A\cap B') \\
0,9=P(A)+0,6-0,2 \\
P(A)=0,5}\)
P(B')=0,4 \\
P(A|B')=\frac{P(A\cap B')}{P(B')} \\
0,5=\frac{P(A\cap B')}{0,4} \\
P(A\cap B')=0,2 \\
P(A\cup B')=P(A)+P(B)-P(A\cap B') \\
0,9=P(A)+0,6-0,2 \\
P(A)=0,5}\)