prawdopodobieństwo warunkowe
- qaz
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Obliczyć p-o warunkowe zdarzenia polegającego na tym, że suma oczek na obu kostkach jest równa 8, pod warunkiem, że na obu kostkach otrzymaliśmy nieparzyste liczby oczek.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Jeden ze sposobów rozwiązania tego zadania, gdzie zbiór zdarzeń sprzyjających A stanowi przestrzeń zdarzeń elemantarnych dla zdarzenia B.
A - zdarzenie, gdzie na obu kostkach nieparzysta liczba oczek
B - zdarzenie, gdzie suma równa 8 oraz na obu kostkach nieparzysta liczba oczek
\(\displaystyle{ A=\{(1,1),(1,3),(1,5),(3,1),(3,3),(3,5),(5,1),(5,3),(1,5)\} \\
\overline{\overline{A}}=3 3 = 9 \\
B=\{(3,5),(5,3)\} \\
\overline{\overline{B}}=2 \\ \\
\frac{\overline{\overline{B}}}{\overline{\overline{A}}}=\frac{2}{9}}\)
A - zdarzenie, gdzie na obu kostkach nieparzysta liczba oczek
B - zdarzenie, gdzie suma równa 8 oraz na obu kostkach nieparzysta liczba oczek
\(\displaystyle{ A=\{(1,1),(1,3),(1,5),(3,1),(3,3),(3,5),(5,1),(5,3),(1,5)\} \\
\overline{\overline{A}}=3 3 = 9 \\
B=\{(3,5),(5,3)\} \\
\overline{\overline{B}}=2 \\ \\
\frac{\overline{\overline{B}}}{\overline{\overline{A}}}=\frac{2}{9}}\)