encyklopedia
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
encyklopedia
Niesforny Krzyś zrzucił siedmiotonową encyklopedię na podłogę. Przestraszony szybko ustawił ją na półce, zupełnie nie zwracając uwagi na kolejność tomów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że tomy 1 i 2 nie stoją obok siebie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sczecin
encyklopedia
\(\displaystyle{ 1-\frac{2\cdot 6!}{7!}}\) myślę, że tak to będzie.
\(\displaystyle{ \Omega=7!}\);
\(\displaystyle{ 2\cdot 6!}\)- to zdarzenie, że dwa tomy (1 i 2) są koło siebie ;
A potem ze wzoru: \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\);
Poprawiłam zapis.
Kasia
\(\displaystyle{ \Omega=7!}\);
\(\displaystyle{ 2\cdot 6!}\)- to zdarzenie, że dwa tomy (1 i 2) są koło siebie ;
A potem ze wzoru: \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\);
Poprawiłam zapis.
Kasia
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 10:06 przez czerwonykapture, łącznie zmieniany 1 raz.