wygranie na loterii.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

wygranie na loterii.

Post autor: dwdmp »

Na trzech loteriach kupiono po jednym losie. Prawdopodobieństwo wygrania na pierwszej loterii wynosi 50%, na drugiej 60%, na trzeciej 70%. Jakie jest pradopodobieństwo wygrania przynajmniej na jednej loterii??
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wygranie na loterii.

Post autor: Szemek »



ze zdarzenia przeciwnego:
prawdopodobieństwo przegrania na każdej loterii:
\(\displaystyle{ P(A')=0,5 0,4 0,3 \\
P(A')=0,06}\)

zatem prawdopodobieństwo wygrania przynajmniej na jednej loterii:
\(\displaystyle{ P(A)=0,94}\)
ODPOWIEDZ