W ciemnym przedpokoju stoi n różnych par butów, n>10. Wybieramy po omacku dwa buty.
a) Prawdopodobieństwo tego, że wylosowaliśmy buty z jednej pary wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2n-1}}\)
b) Prawdopodobieństwo tego, że wylosowaliśmy dwa prawe buty, jest mniejsze od �
c) Prawdopodobieństwo tego, że wylosowaliśmy dwa buty na tę samą nogę jest równe �
Ciemny przedpokój
- Arbooz
- Gość Specjalny
- Posty: 357
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Ciemny przedpokój
a) - odpada, to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{n-1}}\)
b) - prawda, to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} * \frac{n-2}{2n-2}}\)
c) - odpada, to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{n-2}{2n-2}}\)
b) - prawda, to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} * \frac{n-2}{2n-2}}\)
c) - odpada, to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{n-2}{2n-2}}\)