Jedna urna pusta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
szyms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 lis 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

Jedna urna pusta

Post autor: szyms »

Zad
Cztery kule rozmieszczono w sposob losowy w czterech urnach. Obliczyc prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym, ze co najmniej jedna urna bedzie pusta.

Z gpry dzieki.
Gregorias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sie 2007, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 1 raz

Jedna urna pusta

Post autor: Gregorias »

Prawdopodobieństwo tego, że zadna urna nie będzie pusta wynosi\(\displaystyle{ \frac{4!}{4^{4}}=\frac{3}{32}}\) Tak więc szukane prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{29}{32}}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Jedna urna pusta

Post autor: *Kasia »

Skorzystaj ze zdarzeń przeciwnych.
ODPOWIEDZ