Rozkład normalny - liczba punktów, aby zdać egzamin
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 7 razy
Rozkład normalny - liczba punktów, aby zdać egzamin
Komisja Egzaminacyjna Stowarzysszenia Bieglych Rewidentow ocenia, ze egzamin zdaje 20% osob sposrod tych, ktorzy do niego przystapili. Zakladajac, ze wyniki egzaminu pochodza z rozkladu normalnego o srerdniej 72 pkt i odchyleniem standardowym 18 pkt, okresl ile pkt trzeba uzyskac, zeby zdac egzamin.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2008, o 10:40 przez pawelwilu, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Rozkład normalny - liczba punktów, aby zdać egzamin
\(\displaystyle{ P(X q a)=P\left( \frac{X-m}{s} q \frac{a-72}{18} \right) =1 - \Phi\left(\frac{a-72}{18}\right)=0,2}\)
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{a-72}{18}\right)=0,8}\)
z tablic rozkładu normalnego odczytujemy kwantyl i rozwiązujemy równanie
\(\displaystyle{ \frac{a-72}{18}=0,84}\)
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{a-72}{18}\right)=0,8}\)
z tablic rozkładu normalnego odczytujemy kwantyl i rozwiązujemy równanie
\(\displaystyle{ \frac{a-72}{18}=0,84}\)