suma oczek podzielna przez 4 - oblicz prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 13 razy
suma oczek podzielna przez 4 - oblicz prawdopodobieństwo
oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze przy rzucie dwiema kostkami suma wyrzuconych oczek jest podzielna przez 4
Ostatnio zmieniony 20 lut 2008, o 19:03 przez cyryl5, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
suma oczek podzielna przez 4 - oblicz prawdopodobieństwo
A - zdarzenie, suma oczek na 2 kostkach podzielna przez 4
pomocnicza tabelka
\(\displaystyle{ \begin{array}{c||c|c|c|c|c|c} &1&2&3&4&5&6 \\ \hline \hline
1&2&3&4&5&6&7 \\ \hline
2&3&4&5&6&7&8 \\ \hline
3&4&5&6&7&8&9 \\ \hline
4&5&6&7&8&9&10 \\ \hline
5&6&7&8&9&10&11 \\ \hline
6&7&8&9&10&11&12 \\
\end{array}}\)
przez 4 są podzielne: 4,8,12
wszystkich liczb podzielnych przez 4 jest: 9
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=9 \\
\overline{\overline{\Omega}}=6^2=36 \\
P(A)=\frac{9}{36} P(A)=\frac{1}{4}}\)
pomocnicza tabelka
\(\displaystyle{ \begin{array}{c||c|c|c|c|c|c} &1&2&3&4&5&6 \\ \hline \hline
1&2&3&4&5&6&7 \\ \hline
2&3&4&5&6&7&8 \\ \hline
3&4&5&6&7&8&9 \\ \hline
4&5&6&7&8&9&10 \\ \hline
5&6&7&8&9&10&11 \\ \hline
6&7&8&9&10&11&12 \\
\end{array}}\)
przez 4 są podzielne: 4,8,12
wszystkich liczb podzielnych przez 4 jest: 9
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=9 \\
\overline{\overline{\Omega}}=6^2=36 \\
P(A)=\frac{9}{36} P(A)=\frac{1}{4}}\)