Następne zadania z serii:
1.Z talii 52 kart losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego trefla.
2.Na stacji czekało na pociąg 5 pasażerów. Przyjechał pociąg składający się 7 wagonów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) każdy pasażer wsiadł do innego wagonu, jeśli pasażerowie losowo wybierali wagony,
b) wszyscy wsiedli do jednego wagonu
Pasażerowie pociągu i trefl w talii kart
- dyskalkulik
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 23 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Pasażerowie pociągu i trefl w talii kart
Zadanie 1
Łatwiej obliczyć prawdopodobieństwo przeciwne a potem te właściwe ;p
\(\displaystyle{ P(A') = \frac{ {39 \choose 5} }{ {52 \choose 5} }}\)
\(\displaystyle{ P(A) = 1 - P(A')}\)
[ Dodano: 18 Lutego 2008, 00:02 ]
Zadanie 2
a) \(\displaystyle{ P(A) = \frac{{7 \choose 1}{6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} }{ 7^{5} }}\)
b) \(\displaystyle{ P(B) = \frac{ {7 } }{ 7^{5} }}\)
Łatwiej obliczyć prawdopodobieństwo przeciwne a potem te właściwe ;p
\(\displaystyle{ P(A') = \frac{ {39 \choose 5} }{ {52 \choose 5} }}\)
\(\displaystyle{ P(A) = 1 - P(A')}\)
[ Dodano: 18 Lutego 2008, 00:02 ]
Zadanie 2
a) \(\displaystyle{ P(A) = \frac{{7 \choose 1}{6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} }{ 7^{5} }}\)
b) \(\displaystyle{ P(B) = \frac{ {7 } }{ 7^{5} }}\)
- dyskalkulik
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 23 razy