Z urny w ktorej sa 3 kule biale i n czarnych wylosowano 2 kule .
Prawdopodobienstwo ze wylosowano 2 kule czarne jest takie samo jak tego ze wylosowano kule biała i czarną
Wyznacz liczbe n
kulki
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
kulki
\(\displaystyle{ \overline{\Omega}={n+3 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{{n \choose 2}}{{n+3 \choose 2}} = \frac{{3 \choose 1}\cdot {n \choose 1}}{{n+3 \choose 2}}}\)
\(\displaystyle{ n=7}\)
\(\displaystyle{ \frac{{n \choose 2}}{{n+3 \choose 2}} = \frac{{3 \choose 1}\cdot {n \choose 1}}{{n+3 \choose 2}}}\)
\(\displaystyle{ n=7}\)