Liczę na pomoc w rozwiązaniu:
1.Mając dane
\(\displaystyle{ P(A')=0,3 \\ P(B)=0,6 \\ P(A \cup B)=0,9}\)
Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) oraz \(\displaystyle{ P(A-B)}\)
2.Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry i rozpatrujemy sumę wyrzuconych oczek. Oznaczamy zdarzenia:
A-otrzymany wynik jest liczbą podzielną przez 3;
B-liczbą nie większą od 5. Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(B), P(A' \cap B)}\)
Pdp - schemat klasyczny
- dyskalkulik
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 23 razy
Pdp - schemat klasyczny
Ostatnio zmieniony 17 lut 2008, o 08:39 przez dyskalkulik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Pdp - schemat klasyczny
Zadanie 1
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A') \\
P(A)=0,7 \\
P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B) \\
0,9=0,7+0,6-P(A\cap B) \\
P(A\cap B)=0,4 \\
(A-B)\cup (A\cap B)=A \\
(A-B)\cap (A\cap B)=\varnothing P(A-B)+P(A\cap B)=P(A) \\
P(A-B)+0,4=0,7 \\
P(A-B)=0,3}\)
[ Dodano: 17 Lutego 2008, 09:17 ]
Zadanie 2
Można wykorzystać tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c||c|c|c|c|c|c} &1&2&3&4&5&6 \\ \hline \hline
1&2&3&4&5&6&7 \\ \hline
2&3&4&5&6&7&8 \\ \hline
3&4&5&6&7&8&9 \\ \hline
4&5&6&7&8&9&10 \\ \hline
5&6&7&8&9&10&11 \\ \hline
6&7&8&9&10&11&12 \\
\end{array}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A') \\
P(A)=0,7 \\
P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B) \\
0,9=0,7+0,6-P(A\cap B) \\
P(A\cap B)=0,4 \\
(A-B)\cup (A\cap B)=A \\
(A-B)\cap (A\cap B)=\varnothing P(A-B)+P(A\cap B)=P(A) \\
P(A-B)+0,4=0,7 \\
P(A-B)=0,3}\)
[ Dodano: 17 Lutego 2008, 09:17 ]
Zadanie 2
Można wykorzystać tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c||c|c|c|c|c|c} &1&2&3&4&5&6 \\ \hline \hline
1&2&3&4&5&6&7 \\ \hline
2&3&4&5&6&7&8 \\ \hline
3&4&5&6&7&8&9 \\ \hline
4&5&6&7&8&9&10 \\ \hline
5&6&7&8&9&10&11 \\ \hline
6&7&8&9&10&11&12 \\
\end{array}}\)
- dyskalkulik
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 23 razy