Rzucanie kostek
Rzucanie kostek
Rzucamy 3 kostki do gry . jakie będzie prawdopodobieństwo tego ze iloczyn liczb na kostkach będzie liczba parzysta?
Rzucanie kostek
to jest rozwiązanie zadania ? a mógłbyś mi napisać dlaczego akurat tak bo ja tego nie kumam zabardzo
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
Rzucanie kostek
no to tak....azeby iloczyn byl parzysty to na conajmniej jednej kostce musi byc liczba parzysta....zatem lepiej policzyczdarzenia przeciwne...czyli ze na kazdej jest liczba nieparzysta czyli
\(\displaystyle{ P(A') =\frac{3}{6} \frac{3}{6} \frac{3}{6} = \frac{1}{8}}\)
no i
\(\displaystyle{ 1 = P( \Omega ) = P( A' \cup A) = P(A) + P(A') \\
P(A) = 1 - P(A') = \frac{7}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(A') =\frac{3}{6} \frac{3}{6} \frac{3}{6} = \frac{1}{8}}\)
no i
\(\displaystyle{ 1 = P( \Omega ) = P( A' \cup A) = P(A) + P(A') \\
P(A) = 1 - P(A') = \frac{7}{8}}\)