kostki do gry

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Sperling
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 gru 2007, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tczew
Podziękował: 9 razy

kostki do gry

Post autor: Sperling »

Rzucamy trzema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo:
a) zdarzenia A, że suma wyrzuconych oczek na trzech kostkach jest równa conajmniej 17;
b) zdarzenia B, że iloczyn wyrzuconych oczek na trzech kostkach jest równy 6.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

kostki do gry

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ \overline{\Omega}=6^3}\)
\(\displaystyle{ A=\{(6,6,5),(6,5,6),(5,6,6),(6,6,6)\}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{4}{6^3}}\)
\(\displaystyle{ B=\{(1,2,3),(1,3,2),(2,1,3),(2,3,1),(3,1,2),(3,2,1),(1,1,6),(1,6,1),(6,1,1)\}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{9}{6^3}}\)

mam nadzieję, że nie pomyliłem się przy wypisywaniu zdarzeń elementarnych
ODPOWIEDZ