Oblicz prawdopodobieństwo że iloczyn liczb jest parzysty
Oblicz prawdopodobieństwo że iloczyn liczb jest parzysty
Spośród liczb \(\displaystyle{ 1 ^{1} , 2 ^{2} , 3 ^{3} ,..., 9 ^{9}}\) wybieramy losowo trzy. Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn tych liczb jest parzysty.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2008, o 08:10 przez chmiel428, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz prawdopodobieństwo że iloczyn liczb jest parzysty
\(\displaystyle{ 1^{1}}\)=liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ 2^{2}}\)=liczba parzysta
\(\displaystyle{ 3^{3}}\)=liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ 4^{4}}\)=liczba parzysta
\(\displaystyle{ 5^{5}}\)=liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ 6^{6}}\)=liczba parzysta
\(\displaystyle{ 7^{7}}\)=liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ 8^{8}}\)=liczba parzysta
\(\displaystyle{ 9^{9}}\)=liczba nieparzysta
5 liczb nieparzystych i 4 parzyste
iloczyn będzie parzysty, gdy co najmniej jedna z liczb będzie parzysta, więc możemy obliczyć przeciwieństwo zdarzenia A (gdy wylosujemy 3 liczby nieparzyste) a potem dopiero zdarzenie A
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{ {5 \choose 3} }{ {9 \choose 3} } 0,12}\)
\(\displaystyle{ P(A)= 1 - P(A') = 1 - 0,12 0,88}\)
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:32 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ 2^{2}}\)=liczba parzysta
\(\displaystyle{ 3^{3}}\)=liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ 4^{4}}\)=liczba parzysta
\(\displaystyle{ 5^{5}}\)=liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ 6^{6}}\)=liczba parzysta
\(\displaystyle{ 7^{7}}\)=liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ 8^{8}}\)=liczba parzysta
\(\displaystyle{ 9^{9}}\)=liczba nieparzysta
5 liczb nieparzystych i 4 parzyste
iloczyn będzie parzysty, gdy co najmniej jedna z liczb będzie parzysta, więc możemy obliczyć przeciwieństwo zdarzenia A (gdy wylosujemy 3 liczby nieparzyste) a potem dopiero zdarzenie A
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{ {5 \choose 3} }{ {9 \choose 3} } 0,12}\)
\(\displaystyle{ P(A)= 1 - P(A') = 1 - 0,12 0,88}\)
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:32 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam
Oblicz prawdopodobieństwo że iloczyn liczb jest parzysty
może bez zaokrąglania?
A' to sytuacja kiedy nie wylosujesz żadnej liczby parzystej (tylko wtedy ich iloczyn nie bd parzysty).
moc omega= 9*8*7=504
A'=5*4*3=60
A=444
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{37}{42}}\)
A' to sytuacja kiedy nie wylosujesz żadnej liczby parzystej (tylko wtedy ich iloczyn nie bd parzysty).
moc omega= 9*8*7=504
A'=5*4*3=60
A=444
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{37}{42}}\)