Kule w urnie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
PomocnikWszkole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Kule w urnie

Post autor: PomocnikWszkole »

Witam

Bardzo proszę o pomoc aby ktoś napisał mi rozwiązanie tego zadania, tzn całe rozwiązanie i wynik:

W urnie znajduje się n kul białych i osiem czarnych. Wyjmujemy z niej dwie kule odkładając je na bok. Ile powinno znajdować się w urnie kul białych, jeżeli prawdopodobieństwo wyjęcia kul różnokolorowych jest równe \(\displaystyle{ \frac{56}{105}}\)?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Kule w urnie

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \frac{8n}{{n+8 \choose 2}}= \frac{56}{105}}\)
n=7
PomocnikWszkole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Kule w urnie

Post autor: PomocnikWszkole »

Dzięki ogromne
ODPOWIEDZ